7. Imke Berghuis (v) - Zuidwolde

Mijn naam is Imke Berghuis, 59 jaar en woonachtig in Zuidwolde. Sinds 2018 ben ik raadslid voor GroenLinks de Wolden en dit jaar geef ik het stokje door aan Eline Kippers. Na een termijn in de raad vind ik het een mooi moment om mijn lijsttrekkerschap door te geven aan een jonge inwoner van onze mooie gemeente De Wolden. De afgelopen 4 jaar heb ik ontzettend veel geleerd over de lokale democratie; wat mij betreft bijna belangrijker dan de landelijke politiek. Om als groene en sociale partij je inwoners te vertegenwoordigen in de gemeenteraad geeft de kans om juist onze idealen en ideeën voor de toekomst uit te dragen en door te geven. Heel inspirerend!

Als groene en sociale partij vertegenwoordigen we de natuur die geen stem heeft. Voor onze natuur en leefwereld het verschil te maken is voor mij de drijfveer om lid te zijn van GroenLinks. De maatschappij verandert in een sneltreinvaart, er moeten vele belangrijke keuzes worden gemaakt voor nu en voor de toekomst. GroenLinks is dé partij die wil zien wat de impact van ons handelen is voor ons klimaat en onze flora en fauna. Als kind kon ik me al ontzettend boos maken over het afval wat er in de natuur ligt, het domweg weggooien van sigarettenpeuken in de natuur en ga zo maar door. Soms word ik er moedeloos van; moeten we nu iedereen heropvoeden vraag ik me dan af? Een partij als GroenLinks hamert er steeds weer op, tegen wil en dank. En dat moeten we blijven doen zolang het nodig is.

Minder consumeren, meer recyclen. Minder egoïsme, meer delen en om elkaar en de wereld om je heen geven. Minder kapitalisme, meer socialisme. Er is nog zoveel te wensen.

Ik hoop dat mensen met onze partij meedoen als denktank, als activist of gewoon als sympathisant. Het is nu de tijd om elkaar te omarmen en niet langer weg te kijken van hetgeen er in de wereld gebeurt!

Al bijna 40 jaar werk ik met nieuwkomers en vluchtelingen. Dit zou je mijn expertise kunnen noemen. Mijn baan als docent in het  middelbaar onderwijs heeft me veel gebracht en laten zien wat kinderen en jongeren bezig houdt. Daarnaast heb ik gewerkt met mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking en met jeugd en jongeren in diverse instellingen. In het sociaal domein is genoeg te bewerkstellingen en niet alle ouders zijn in staat om alles zelf maar op te lossen. Wat er in onze gemeente besloten wordt in het sociaal domein is van grote invloed op gezinnen en op het wel en wee achter de voordeur. De zorg voor mensen met een beperking, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of de mens die het door omstandigheden wat minder heeft en niet meekomt is voor mijn van groot belang. Onze partij kan daarin een verschil maken en mensen ontzorgen bijvoorbeeld door aandacht te vragen voor de energiearmoede. Werk genoeg!